Overdenking op zondagavond 21 juni 2020: HC zondag 19 (52)

20 juni 2020

Heidelberger catechismus,
Zondag 19 vraag en antwoord 52

Lucas 21:25-28, Filippenzen 3:17-21, Openbaringen 20:11-21:8


"Wat troost u de wederkomst van Christus om te oordelen de levenden en de doden?"
"Dat ik in alle droefenis en vervolging met opgericht hoofd even (precies) Dezelfde, Die zich tevoren om mijnentwil voor Gods gericht gesteld heeft en al de vloek van mij weggenomen heeft, tot een Rechter uit den hemel verwacht,                                                                       Die al Zijn en mijn vijanden in de eeuwige verdoemenis werpen zal, maar mij met alle uitverkorenen tot Zich in de hemelse blijdschap en heerlijkheid nemen zal.”

Jezus' wederkomst


In de verhoging van Jezus zien wij de macht die de Vader Hem geeft en de rijkdommen voor Zijn volk. Ook in de wederkomst. Want dan is Hij niet de Regeerder, maar de Rechter, Die vonnis uitspreken én uitvoeren zal. Onder Zijn regering lopen velen als verdachten vrij rond en kunnen nog schade doen, maar bij Zijn wederkomst worden ze opgepakt en veroordeeld. 

1 de verhoging van Jezus

Wat een zegen is het dat de Vader het oordeel aan Zijn Zoon heeft overgegeven! Het gaat er daarom om: hoe staan wij  tegenover Hem? 

Zijn wij nog steeds vijand van Hem? Filippenzen 3:17-21. We willen vasthouden wat we hebben (denken te hebben) aan eigengerechtigheid en leven. We laten het ons niet afnemen. We zijn vijand van Christus en Zijn kruis. Hij zal die allen werpen in de eeuwige verdoemenis. Huiveringwekkende realiteit. Openbaringen 20:11-15 en 21:8. Beken toch wat tot uw vrede dient……

Maar mij met alle uitverkorenen. Wie Jezus liefkreeg heeft dat niet van zichzelf. Die is een ingewonnen vijand. Door God Die verkoor. Voor God is het: boek - leven - Lam. Voor ingewonnen zondaren is het: Lam - leven - boek. Die zal Hij tot Zich nemen in de hemelse, eeuwige blijdschap. Openbaringen 21:1-7. Glorie voor het Lam.

Welke van de twee geldt mij? Dat is belangrijker dan alle andere vragen. 

2 de verlossing van Zijn Kerk

De catechismus vraagt: wat troost u? Vgl zondag 1 en zondag 22. Troost tegenover alle lijden in dit leven. Alle droefenis en vervolging zegt antw 52. Droefenis: verdriet net als alle mensen, en vaak nog meer. Verdriet over alles wat God onteert om mij heen en in mijzelf. Vervolging, waar ook wij schrammen en krassen van oplopen. En: dat Jezus soms Zich verbergt doet me zo verdriet. Een ware christen is wel verzoend maar nog niet verlost! 

Als Jezus komt: dan is er de volkomen verlossing. Lucas 21:28. Totaal en volmaakt. Wat een verlossing! Wat verdiept dat mijn zondekennis en verrijkt het mijn dankbaarheid.

Antwoord 52 zegt, net als Filippenzen 3:20, dat ik Hem verwacht. Daarom: het hoofd omhooggericht. Want Hij komt, precies Dezelfde als Hij, die voor mij stierf. Vgl het zusje van de legercommandant. Zou de Vader soms wachten tot heel Zijn bruid Hem verwacht? 



Vragen om te bespreken of te overdenken:

  1. Denkt u vaak aan de wederkomst? Hoe komt dat?
  2. Hoe moet in de prediking over Jezus als Rechter gesproken worden?
  3. Kunt u wat Bijbelgedeelten bedenken en lezen over de eeuwige straf en over de eeuwige vreugde? 
  4. Herkent u de droefenis in het leven van een waar gelovige? 
  5. Verwachten, uitzien naar Jezus wederkomst? Wat verhindert dat en wat bevordert dat in uw leven?

Avonddienst Internetuitzending

Ds. D. Breure

Datum: Zondag 21 juni 2020
Tijdspad: 18:30 t/m 20:00
Locatie: Hervormde Gemeente Waarder
Agenda: Kerkdiensten
Extra info: Stil gebed
Votum en groet
Psalm 9:8,17,18
Geloofsbelijdenis
Psalm 98:4
Gebed
Schriftlezingen: Lucas 21:25-28, Filippenzen 3:17-21, Openbaringen 20:11-21:8
Heid Cat zondag 19 vr en antw 52
Psalm 68:1,2
Preek over Heid Cat zondag 19 vr en antw 52
Jezus wederkomst
1 de verheerlijking van Jezus
2 de verlossing van Zijn Kerk
Psalm 45:7
Dankgebed
Psalm 130:3
Zegen

Terug


Bron: https://www.hervormdwaarder.nl/nieuws+en+overdenking/11618/Overdenking-op-zondagavond-21-juni-2020:-HC-zondag-19-(52).html