Overdenking op zondagavond 1 mrt 2020: HC zondag 16 (43)

01 maart 2020

Heidelberger catechismus,
Zondag 16 vraag en antwoord 43

 


Jezus' vernedering toont ons Zijn liefde

In de vernedering van Jezus zien wij Zijn liefde. Maar ook ontvangen we uit Zijn vernedering veel weldaden. Vanavond nog een weldaden uit Jezus’ vernedering. Namelijk het doel van alles: dat zondaren echt voor God leren leven.   


1. De enige manier

Zonden bestrijden en voor God leven lukt niet door daar direct zelf op af te gaan. Ons leven moet eerst vanuit het donker in het licht gezet worden. 

Met Jezus gekruisigd en gestorven (Romeinen 6:4-14). Niet letterlijk bedoeld, alleen twee moordenaars zijn tegelijk met Hem gekruisigd. Het betekent dat voor de gelovigen geldt wat van Jezus geldt. Jezus heeft in Zijn kruisdood de vloek en de straf van Gods gerechtigheid achter Zich gelaten. Dat geldt ook de gelovigen. En in Zijn opstanding is Jezus het verzoende leven, het eeuwige leven ingetreden. Dat geldt ook de gelovigen. Deze Jezus wacht totdat zondaren Hem nodig hebben gekregen. Met al hun eigen proberen zijn vastgelopen. En vluchten tot Hem. 

Dat is de enige manier om heilig te gaan leven: met Jezus gekruisigd, gestorven en opgewekt door het geloof in Hem.


2. De oude mens

Er is een gevaar; dat je als gelovige direct op de zonde afgaat en direct probeert je leven beter te maken. Dat wordt niks. 

De oude mens moet gekruisigd worden, afgelegd worden (Romeinen 6:8, Efeze 4:22-24). De oude mens dat is onze oude eigenaar: de zondige natuur van Adam af. Want wij zij zondaren niet omdat wij wel eens zondigen, zelfs niet omdat wij een zondige natuur hebben, maar omdat die zondige natuur onze eigenaar is. Wie tot geloof komt krijgt een nieuwe Eigenaar: Jezus. Maar die oude eigenaar wil het huis niet uit. Die moet eerst bestreden worden. Dat kan alleen door Jezus’ kracht en door Jezus’ liefde. Eerst vluchten tot Jezus en Hem de oude mens laten bestrijden en Zijn liefde laten wonen in mijn hart en leven. 

Zo kunnen de boze lusten overwonnen worden. Elke dag tot Jezus gaan. Als we dat verzuimen dat kan gebeuren wat er met Noach, David, Petrus gebeurde.


3. De goede strijd

Zo, als delend in Jezus, dagelijks vluchtend tot Jezus, kan de goede strijd gestreden worden. Tegen de boze lusten van het vlees (Galaten 5:22-23). En in een zich opofferend leven van dankbaarheid (Galaten 5:24 en Romeinen 12:1). 

Welk van de twee voeden we? Boze lusten of dankbaarheid. Door wat we kijken, lezen, waar we over praten. Het is óf-óf. Het één zal het andere verstikken of andersom. Strijdt de goede strijd! 

Wie deze strijd niet kent, die is nog eigendom en slaaf van de zonde. Die eindigt in het verderf. Wie de goede strijd strijdt zal overwinnen, eeuwig. Om Jezus’ lijden en sterven!


Vragen om te bespreken of te overdenken:

  1. Met Christus gekruisigd, gestorven en opgewekt. Wanner kun je dat zeggen van jezelf?
  2. Hoe geven we op een goede manier aandacht aan het feit dat onze zonden voortkomen uit onze zondige natuur? Kun je daar ook teveel of te weinig bij stilstaan? 
  3. Boze lusten en dankbaarheid worden beide gevoed door wat we kijken, lezen en waar we over praten. Neem dit eens onder de loep in uw/jouw leven, moet er iets veranderen? 
  4. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we elke dag eerst tot Jezus gaan om door Zijn kracht en liefde de oude mens te laten bestrijden? 
  5. Hoe komt het dat wij zo makkelijk direct zelf zonden aan gaan pakken en beter gaan proberen te leven? Waarom is dat zo gevaarlijk?

Avonddienst

Ds. D. Breure

Datum: Zondag 01 maart 2020
Tijdspad: 18:30 t/m 20:00
Locatie: Hervormde Gemeente Waarder
Agenda: Kerkdiensten

Terug


Bron: https://www.hervormdwaarder.nl/nieuws+en+overdenking/11514/Overdenking-op-zondagavond-1-mrt-2020:-HC-zondag-16-(43).html